Υγεία

Καμπανάκι από ΕΦΕΤ: Αύξηση περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί Ανησυχία για τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι από ΕΦΕΤ: Αύξηση περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί  Ανησυχία για τη δημόσια υγεία

Αύξηση στην περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί από φούρνους καταγράφει νέα μελέτη του ΕΦΕΤ, η οποία δείχνει επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι στο μη συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα αρτοποιεία

Αύξηση στην περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί από φούρνους καταγράφει νέα μελέτη του ΕΦΕΤ, η οποία δείχνει επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι στο μη συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα αρτοποιεία αυξήθηκε από 1,32% το 2012 σε 1,41% το 2024. Μόλις το 19,4% των δειγμάτων συμμορφώθηκε με το όριο του 1,2% που προέβλεπε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, όταν το 2012 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 31,8%.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικές πηγές αλατιού στη διατροφή των Ελλήνων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ημερήσια πρόσληψη έως 5 γραμμαρίων, ωστόσο οι Έλληνες καταναλώνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής νόσου και οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μείωση της πρόσληψης αλατιού στα συνιστώμενα επίπεδα θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την ανάγκη για αποτελεσματικότερες πολιτικές πρόληψης στη χώρα μας.

Η αποτυχία της εθελοντικής συμφωνίας

Η μελέτη του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι η αύξηση στην περιεκτικότητα αλατιού στην Ελλάδα ήταν απροσδόκητη, καθώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες είχαν θετικά αποτελέσματα. Η αποτυχία στη χώρα μας αποδίδεται σε ανησυχίες των αρτοποιών για πιθανή μείωση της αποδοχής του ψωμιού από τους καταναλωτές, αλλά και στο γεγονός ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν ήταν υποχρεωτική.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να επιτευχθεί ουσιαστική και βιώσιμη μείωση του αλατιού απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και όχι μόνο εθελοντικές δράσεις. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η σταδιακή μείωση έως και 30-40% δεν επηρεάζει τη γεύση ούτε τις πωλήσεις, γεγονός που καθιστά την αλλαγή εφικτή και αποδεκτή.

Ήρθε η ώρα για ουσιαστικές δράσεις

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Α. Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ρεαλιστική, αλλά δεσμευτική πολιτική για το αλάτι. Όπως τόνισε, η μείωση της πρόσληψης αλατιού αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων και ήρθε η ώρα η χώρα μας να περάσει από τις καλές προθέσεις σε πιο ουσιαστικές και συστηματικές δράσεις.

Η μελέτη του ΕΦΕΤ βασίστηκε σε δεδομένα της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2025 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Πηγή: tanea.gr

ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ
Όταν η ανικανότητα βαφτίζεται “στρατηγική” και η ολιγωρία ζητά χειροκρότημα … !
THINK TANK

1. Πώς δικαιολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας την καθυστέρησή της να λάβει ουσιαστικά μέτρα, όταν η εξάπλωση της ευλογιάς ήταν γνωστή μήνες πριν και οι κτηνοτρόφοι είχαν ήδη σημάνει συναγερμό;

2. Γιατί ο κ. Κουρέτας περιορίστηκε σε δημόσιες δηλώσεις και φωτογραφίες, αντί να οργανώσει εγκαίρως έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό ελέγχου, εμβολιασμού και βιοασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή;

3. Ποια ευθύνη αναλαμβάνει η Περιφερειακή Αρχή για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία «παράνομων» εμβολίων, που προέκυψε εξαιτίας της απουσίας επίσημης λύσης και έγκαιρης κρατικής παρέμβασης;

designed & hosted by
32bit Creative Studio