Αύξηση στην περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί από φούρνους καταγράφει νέα μελέτη του ΕΦΕΤ, η οποία δείχνει επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι στο μη συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα αρτοποιεία
Αύξηση στην περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί από φούρνους καταγράφει νέα μελέτη του ΕΦΕΤ, η οποία δείχνει επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι στο μη συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα αρτοποιεία αυξήθηκε από 1,32% το 2012 σε 1,41% το 2024. Μόλις το 19,4% των δειγμάτων συμμορφώθηκε με το όριο του 1,2% που προέβλεπε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, όταν το 2012 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 31,8%.
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικές πηγές αλατιού στη διατροφή των Ελλήνων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ημερήσια πρόσληψη έως 5 γραμμαρίων, ωστόσο οι Έλληνες καταναλώνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής νόσου και οστεοπόρωσης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μείωση της πρόσληψης αλατιού στα συνιστώμενα επίπεδα θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την ανάγκη για αποτελεσματικότερες πολιτικές πρόληψης στη χώρα μας.
Η αποτυχία της εθελοντικής συμφωνίας
Η μελέτη του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι η αύξηση στην περιεκτικότητα αλατιού στην Ελλάδα ήταν απροσδόκητη, καθώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες είχαν θετικά αποτελέσματα. Η αποτυχία στη χώρα μας αποδίδεται σε ανησυχίες των αρτοποιών για πιθανή μείωση της αποδοχής του ψωμιού από τους καταναλωτές, αλλά και στο γεγονός ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν ήταν υποχρεωτική.
Όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να επιτευχθεί ουσιαστική και βιώσιμη μείωση του αλατιού απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και όχι μόνο εθελοντικές δράσεις. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η σταδιακή μείωση έως και 30-40% δεν επηρεάζει τη γεύση ούτε τις πωλήσεις, γεγονός που καθιστά την αλλαγή εφικτή και αποδεκτή.
Ήρθε η ώρα για ουσιαστικές δράσεις
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Α. Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ρεαλιστική, αλλά δεσμευτική πολιτική για το αλάτι. Όπως τόνισε, η μείωση της πρόσληψης αλατιού αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων και ήρθε η ώρα η χώρα μας να περάσει από τις καλές προθέσεις σε πιο ουσιαστικές και συστηματικές δράσεις.
Η μελέτη του ΕΦΕΤ βασίστηκε σε δεδομένα της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2025 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients.
Πηγή: tanea.gr

